Toen en nu vogel
Elke leerling krijgt twee stukken papier, een kapstok, lijm, een schaar en schrijfgerief. De leerlingen maken twee vleugels uit de twee stukken papier. Op de eerste vleugel schrijven de leerlingen hoe het leven er uitzag met de overledene. Op de tweede vleugel schrijven de leerlingen hoe het leven er nu uitziet zonder de overledene. Eens de twee vleugels gemaakt zijn, kleven de leerlingen de vleugels aan hun kapstok. De leerlingen krijgen de mogelijkheid hun kapstok/vogel te versieren. Hierna volgt een klasgesprek en bespreking van de kapstokken.
(Genijn, 2013)
Vurige vulkaan
De leerkracht tekent op een groot papier een vulkaan en leest nadien het volgend gedichtje voor:
“ Vulkaan
Zie mij hier staan,
zo rood als een vulkaan
Kokend, spuwend,
barstend en duwend
Boosheid borrelt op
Ik krijg een rode kop
Maar iedereen die wegloopt ziet het niet:
daar onder die lava, daar zit veel verdriet” (Genijn, 2013, pagina 90)
Na het gedicht vraagt de leerkracht aan de leerlingen hoe ze zich voelen bij het woord “boos” en vraagt om dit binnen de vulkaan op te schrijven. Eens iedereen iets opgeschreven heeft, krijgt elke leerling een stukje klei die ze met de hand moeten kneden. Vervolgens krijgt elke leerling de mogelijkheid zijn stukje klei op de vulkaan te gooien en hier iets bij te de zeggen of roepen.
(Genijn, 2013)
Vergeet-me-nietje
Elke leerling krijgt de uitlijning van een bloem, een foto van de overledene en schrijfgerief. De leerlingen kleven de foto van de overledene in het midden van de bloem. Op de kroonbladen schrijven de leerlingen herinneringen die ze met de overledene hebben. Eens ze een herinnering hebben opgeschreven op elk kroonblad, vouwen ze deze naar binnen toe. Op de buitenkant van de kroonbladen schrijven de leerlingen herinneringen of iets dat ze liever willen vergeten over de overledene. Eens iedereen klaar is, plaatst iedereen zijn bloem op een wateroppervlakte (rivier, vijver, waterton, badkuip,…). Wanneer de bloem in contact komt met het water, bloeit hij open, verdwijnen alle slechte herinneringen en blijven enkel de goeie herinneringen over.
(Genijn, 2013)
Gevoelenscollage
De leerlingen krijgen tijdschriften, kranten, scharen en lijm tot hun beschikking. Hiermee gaan ze aan de slag en maken ze een collage over de gevoelens die ze op dit moment ervaren.
(Genijn, 2013)
Bronnen:
Genijn, K. (2013). Schooltas vol verdriet (1ste editie). Leuven, België: Acco.
Maak jouw eigen website met JouwWeb