Wat is de dood?
Alvorens het rouwproces van start kan gaan, is het belangrijk om te weten wat de dood precies kan betekenen voor iemand. Afhankelijk van de betekenis die iemand aan de dood gaat geven, zal het proces van start kunnen gaan.
Vrijzinnig Humanisme

Vrijzinnige humanisten geloven noch in een god, noch in een hiernamaals. Ze bepalen zelf hoe ze hun leven gaan invullen en hoe ze er zin aan gaan geven, dit gebeurt door middel van bepaalde waarden. Deze waarden, belangrijke idealen en overtuigingen, gaan hun gedragingen bepalen. Aangezien zij niet in een god of een hiernamaals geloven, betekent de dood de afsluiting van het leven. (Scaut, 2015)
Christendom

In tegenstelling tot het vrijzinnig humanisme, geloven christenen in een god en een hiernamaals. Ze zien God niet alleen als de schepper van de aarde, maar eveneens van de hemel. Eens het leven op aarde voorbij, keert de ziel terug naar God. Precies voor deze reden is het belangrijk voor christenen om hun band met God te onderhouden, door bijvoorbeeld te bidden. (Scaut, 2015)
Islam

Net als het christendom geloven moslims in een god en een hiernamaals. God is niet alleen de schepper van de aarde en de hemel, maar beslist eveneens over alles wat er gebeurd. God, Allah, bepaalt alles. Hij is namelijk degene die beslist waar, wanneer en hoe iemand sterft. Eens het leven op aarde voorbij, gaat de ziel naar de tussenwereld (de Dag des Oordeels). Hier zal een moslim beloond of gestraft worden, afhankelijk van hoe hij zijn leven op aarde heeft vervuld. (Scaut, 2015)
Hindoeïsme

Het hindoeïsme telt verscheidene goden en godinnen, ontstaan uit de verschillende kenmerken van één alleen heersend ziel: Brahman. Brahman is de schepper (Brahma), de beschermer (Vishnu) en de verwoester (Shiva).
In tegenstelling tot heel wat geloofsovertuigingen ervaren hindoes de dood als iets positiefs. Het lichaam is slechts een tijdelijk omhulsel onderweg naar de bron (Brahman). Na de dood vertrekt de ziel naar een nieuw lichaam of wordt hij opgenomen in Brahman. (van der Putten, z.j.; SamSam, z.j.)
Jodendom

Net als het christendom en de islam geloven joden in één god en een hiernamaals. De grootste taak van een Jood is om aan de hand van het heilig boek, de Thora, de aarde een woonplaats te maken voor God (wiens naam ze niet luidop mogen uitspreken). Naast deze taak geloven de joden dat ze op de aarde zijn gezet om een individuele opdracht te voltooien. Als een ziel zijn missie op aard in één leven niet volledig volbracht heeft, kan hij hier een nieuwe kans voor krijgen: Gilgoel Neshamot (reïncarnatie).
Na de dood doet het Hemels Gerecht verslag over het aards leven en beslist de ziel zelf of hij bestemd is voor het paradijs of de hel.
Joden geloven eveneens in de Komende Wereld. Eens de aarde de geschikte woonplaats is voor God, zal God de zielen uit het paradijs belonen door ze te laten herrijzen. (Etsel, 2008; Etsel, 2018)
Boeddhisme

Het boeddhisme is in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen godsdienst, maar een filosofie. Boeddhisten passen de leer van Prins Siddharta Gautama (Boeddha) toe. Het levensdoel van een boeddhist is om verlichting te bereiken. Volgens het leer van Boeddha is verlichting enkel te bereiken wanneer je wensen en verlangens achter je kan laten.
Boeddhisten proberen de dood zo nuchter mogelijk te verwelkomen om hun laatste levensfase zo volledig mogelijk te doormaken. De nuchterheid is eveneens nodig voor het overstappen naar het volgend leven. De laatste momenten die iemand doormaakt bij zijn dood beïnvloeden zijn geest waardoor hij nog de mogelijkheid krijgt om geestelijk te groeien. Eens iemand overlijd zijn er twee mogelijke fases: de persoon bereikt verlichting (Nirwana) of de persoon reïncarneert tot hij verlichting (Nirwana) bereikt. (Sequeira, 2019; Samsam, z.j.)
Bronnen:
Inhoud:
Etsel. (2008, 10 april). Sterven: Startpagina - Joodse visie op sterven/leven na de dood. Geraadpleegd op 6 juni 2020, van https://etsel.infoteur.nl/specials/sterven.html
Etsel. (2018, 4 juli). Hemel, Hel, Reïncarnatie, Komende Wereld - een Joodse visie. Geraadpleegd op 6 juni 2020, van https://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/15647-hemel-hel-reincarnatie-komende-wereld-een-joodse-visie.html#:%7E:text=Wanneer%20we%20overlijden%20gaat%20de,de%20dertien%20geloofspunten%20van%20Maimonides).&text=Na%20de%20dood%20keert%20de%20ziel%20terug%20naar%20zijn%20Goddelijke%20Bron.
Scaut, L. (2015). Doodgewoon (1ste editie). Tielt, België: Lannoo.
Samsam. (z.d.). Boeddhisme. Geraadpleegd op 6 juni 2020, van https://www.samsam.net/godsdiensten/boeddhisme
SamSam. (z.d.). Hindoeïsme. Geraadpleegd op 1 juni 2020, van https://www.samsam.net/godsdiensten/hindoeisme
Sequeira, S. (2019, 25 juni). De boeddhistische uitvaart: gebruiken en rituelen. Geraadpleegd op 6 juni 2020, van https://www.rememberme.nl/inspiratie/uitvaartzorg-en-rituelen/de-boeddhistische-uitvaart-gebruiken-en-rituelen
Van der Putten, W. (z.d.). Hindoes - Uitvaart .nl. Geraadpleegd op 1 juni 2020, van https://www.uitvaart.nl/infotheek/de-plechtigheid/religie-en-rituelen/hindoes#:~:text=De%20dood%20wordt%20meestal%20als,een%20ander%20lichamelijk%20omhulsel%20terechtkomt
Afbeeldingen:
Braes, P. (z.d.). Vrijzinnig humanisme en de fakkel. Geraadpleegd op 16 augustus 2020, van https://deklasvanjufpetra.webnode.be/vrijzinnig-humanisme/
WikiKids. (2020, 16 april). Christendom - Wikikids. Geraadpleegd op 16 augustus 2020, van https://wikikids.nl/Christendom
Wikipedia. (2020, 22 juni). Islam. Geraadpleegd op 16 augustus 2020, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Islam
J.P, J.D. (z.d.). Symbool | Het Jodendom. Geraadpleegd op 16 augustus 2020, van https://jensdbv.jouwweb.nl/symbool
B. (2018, 11 december). Symbolen in het Hindoeïsme – Lessen Levensbeschouwing. Geraadpleegd op 16 augustus 2020, van https://lessenlevensbeschouwing.nl/?p=503
Maak jouw eigen website met JouwWeb